Dit traject volgt grotendels het Pieterpad van Groesbeek naar Leuth. Vandaar gaan we door boerenland naar Millingen aan de Rijn.
De tocht start bij de oude spoorlijn Nijmegen-Kleef. Een mooie streep dwars door Groesbeek die het begin en eindpunt goed markeert. Vanaf hier volgen we de deels wit-rode markering van het Pieterpad.
Over de spoorlijn direct linksaf, Kerkstraat. Aan het einde op kruising linksaf. Na 100 m rechtsaf voetpad omhoog, Panoramaberg. Bovenaan linksaf. Aan het einde, bij het tankstation, linksaf en na 20 m de weg oversteken, onverhard pad ingaan. (Galgenheide)
De grens loopt feitelijk verder naar het oosten bij Bredeweg en de Horst, maar hier is het landschap vooral asfalt tussen weilanden. Vanaf Groesbeek gaat de route buiten het dorp snel het heuvelachtig landschap in. Via het bosrijk gebied ten oosten van Berg en Dal komen we uit bij de Duivelsberg waar we afdalen naar Beek. In Beek moeten we het dorp helemaal inlopen om een gelegenheid te vinden waar we koffie kunnen drinken.
Het tweede deel van deze tocht gaat door een streek die de Duffelt heet. We lopen hier bij het Wylermeer de grens over Duitsland in en voorbij Zyfflich weer naar Nederland. Volg het Pieterpad tot voorbij Leuth. (12,7 km)
Op de Zeelandseweg, die richting Millingen gaat, na ongeveer 1 km als de weg een duidelijke bocht naar links maakt, bij een fietspad rechtsaf de wandelroute door het boerenland volgen, Groeneweg. (Gemarkeerd met geel-rood-geel). Vóór een bruggetje dat je naar een Duits naturshutsgebied brengt, linksaf een onverhard pad tussen de weilanden. Aan je rechterhand passer je een grote boerderij, De Zeelandsehof. Hier rechtsaf en direct links over de verharde oprit. Op T-kruising rechtsaf. Aan einde, vlak voor de drukke Millingerstraße, linksaf, Hoefseweg. Deze gaat over in een onverharde weg. Na ruim 1 km met de bocht mee naar links.
De Hoefseweg loopt Millingen in langs sportvelden. Rechtdoor tot T-kruising met Burg. van Gilsstraat. Rechtsaf en direct weer links, Brahmsstraat. Rechtdoor langs de sportzaal en de school. Bij de kerk rechtsaf, St. Antoniusplein. Aan het einde linksaf. Eindpunt bij het gemeentehuis.(20,5km)
Opmerking: dit was onze eerste etappe. We wisten toen nog niet hoe uitgebreid het project zou worden. De beschrijving is daarom wat summier.