Skip to main content
Veluwe

Nunspeet - Ermelo

Afstand

19,9 km km

OV

Nunspeet en Ermelo zijn bereikbaar met de trein op de lijn Utrecht - Zwolle. 

Beschrijving

De route volgt in het eerste deel het Zuiderzeepad door het Hendriksbosch en het Willemsbosch. Op het Hulshorsterzand volgen we een pad van Natuurmonumenten. Via het Beekhuizerzand komen we uit bij Harderwijk. Het laatste deel gaat door de bossen naar Ermelo waar we meer fietsers tegenkomen. 

Vanaf de spoorweg het fietspad langs de weg volgen. Bij bezoekerscentrum Zandenbos linksaf en meteen eerste, verharde, pad rechts. Hier zijn vele gemarkeerde routes; we volgen de Hulshorster bosrand route van de ANWB steeds rechtdoor. Het verharde pad gaat over in een onverhard pad en komt aan het einde uit bij een T-splitsing. Rechtsaf en aan einde links het viaduct over.
Aan de andere zijde van het viaduct eerste weg rechts, bij een slagboom. Het eerste pad links bij een geel paaltje. Het pad maakt twee bochten. De gele paaltjes gaan rechtdoor, hier rechts aanhouden: Hulshorster bosrand route. Het pad loopt over de hei. Bij een duidelijke Y-splitsing linksaf. Eerste kruising rechtsaf, ANWB route volgen. Bij een hek rechtdoor het Willemsbos in tot een slagboom. Hier rechtsaf (Brandsweg). Na links en rechts jonge aanplant van naaldbomen gepasseerd te zijn, linksaf.
Bij slagboom met witte paaltjes rechtdoor. Het pad gaat over in een breed ruiterpad met een wandelpad ernaast. Na ongeveer 300 meter gaat het Zuiderzeepad naar rechts. De Gelderlandroute loopt hier rechtdoor om niet te dicht langs de A28 te komen. (Als alternatief zou je het Zuiderzeepad kunnen volgen en de Gelderlandroute bij * kunnen oppikken.) Het bij een kruispunt rechtdoor een smaller pad volgen. Bij T-splitsing rechtsaf Hulshorsterbos in.
Bij Y-splitsing linksaf de bruine paaltjesroute van Natuurmonumenten volgen. Bij kruising haaks naar rechts. (6 km)

Bij een blauw paaltje van ruiterroute rechtsaf en over een heuvel het Hulshorsterzand op. Op het zand rechtsaf en tussen twee heuvels meteen linksaf. De bruine route over het zand volgen langs een bankje bij de Ringberg. Het pad buigt naar links en gaat rechts een heuvel op. Het pad buigt weer naar links. Voor het pad een bos ingaat, rechts aanhouden. Slingerend gaat het pad het bos in en maakt een bocht naar links. By een T-splitsing rechtsaf. Bij een Y-splitsing linksaf. Bij T-splitsing linksaf en na 50 meter rechtsaf op brede weg met fietspad. (*Het Zuiderzeepad komt je hier tegemoet, maar we laten het voor wat het is.) Bij ANWB-paddestoel 20187 linksaf. Een brug over en linksaf bij het fietspad naar Harderwijk rechtsaf. Na ongeveer 200 meter staat rechts een groen paaltje. Hier linksaf. (10 km)

Bij Y-splitsing, waar een smal rechtdoor het bos ingaat, rechts aanhouden. Steeds links aanhouden. Bij Y-splitsing links. Het pad wordt nu smaller en slingert door het bos. Aan je rechterhand wordt het Beekhuizerzand zichtbaar. Hier rechtsaf naar het zand en op de brede weg linksaf langs de rand van het Beekhuizerzand.
Het pad blijven volgen tot deze een duidelijke bocht naar rechts maakt. Even na bordje waterwingebied linksaf bij slagboom. Steeds rechtdoor. Een heuvel over. Bij ruiterpad met parallel lopend fietspad rechtsaf. Fietspad steeds blijven volgen tot paddestoel 63025. Met de bocht mee naar links, groene paaltjes volgen. Je passeert een Coopertest baan en komt uit bij een drukke(!) weg. (15 km)

Weg oversteken. Aan de overzijde langs het trafostation lopen. Nadat de weg een bocht naar rechts heeft gemaakt, rechts een pad parallel aan de weg volgen. Dit gaat het Strokelbos in. Langs de sportvelden. Het pad maakt een bocht naar links. Eerste pad rechts, nog steeds langs de sportvelden. Bij Y-splitsing linksaf, smal pad*. Aan je rechter hand is een hek. Steeds rechtdoor tot hek ophoudt. Na 100 m op kruising met fietspad rechtsaf. In de bocht met de Staringlaan, rechtdoor fietspad en ruiterpad volgen. Bij paddestoel 64008 linksaf. Tweede pad rechtsaf. Steeds rechtdoor, groene paaltjes volgen, tot fietspad. Linksaf tot aan de verharde weg. Rechtsaf over fietspad naar rotonde. Rechtdoor. Bij tweede rotonde rechtdoor, Stationsstraat. Op Y-splitsing links, Stationsstraat vervolgen. Steeds rechtdoor, de winkelpromenade in. Stationsstraat blijven volgen tot eindpun: station Ermelo. (19,9 km)

*Wie naar Harderwijk wil, gaat niet links het bos in, maar rechts. Rechtdoor naar verharde weg. Bij T-splitsing met Strokel rechtsaf en met fietstunnel onder A28 door naar Harderwijk.


Foto's | Grote kaart | Streekinfo


Nunspeet - Harderwijk - Ermelo