Skip to main content

Streekinformatie Veluwe

Ermelo - Putten - Huinen

De route loopt door landgoed Oud Groevenbeek, een gebied van Natuurmonumenten.
Het gebied rond Ermelo en Putten wordt archeologisch als zeer waardevol beschouwd. Het Sprielder- en Speulderbos zijn de oudste bossen van Nederland. Maar liggen ook 42 grafheuvels.

Het eerste deel van de route volgt een oude NS-wandeling: Leuvenumse Beek. Deze wordt niet meer onderhouden, maar de markering is in ons deel van de wandeling goed.

De enige horeca onderweg is hotel-restaurant Mooi Veluwe.
Wie zijn huwelijksnacht op de Veluwe wil doorbrengen kan zich laten vergasten op Groot Spriel. De prijzen zijn niet mis, maar dan mag je ook het speciaal geborduurde beddengoed meenemen. (Op de website kun je tevens het bandje voor je bruiloft selecteren.)

Meer over Putten.
Puttenaar Peter den Dikken heeft onder de titel De Eenzame Fietser aantal fraaie artikelen geschreven over bijzonderheden en opmerkelijke mensen in de omgeving van Putten. Vermakelijk is zijn verhaal over het Zwaartepunt van Nederland.

In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers wraak na een aanslag door een verzetsgroep. 552 Puttense mannen kwamen daarbij om het leven en 110 panden werden in brand gestoken. Om deze geschiedenis levend te houden is er Stichting Oktober 44 opgericht.

Meer over de geschiedenis van Huinen.

Wikipedia
Putten
Huinen
Solse Gat
Zwaartepunt van Nederland
Veluwe