Skip to main content
Rivierengebied

Opheusden - Maurik

Afstand

19,4 km

OV

Opheusden heeft een station, maar deze ligt ten zuiden van Opheusden (3km van het veer). Vanaf het station rijdt er wel een buurtbus naar de Veerweg (alleen op weekdagen!). Je zou ook in Kesteren kunnen starten. Kesteren heeft een station dat wel gunstig ligt t.o.v. de route, maar dit maakt de etappe wel 5 km korter. Tweede alternatief is om de bus vanuit Rhenen of Wageningen naar de Grebbesluis, vóór de Blauwe kamer, te nemen. (lijn 50 of 87). (+ 2km).
Van Maurik rijdt lijn 44 naar Tiel. 

Beschrijving

De route volgt voor het grootste deel de oude Rijnbandijk, welke deels fietspad is. De route passeert typisch Betuwse dorpjes als Kesteren, Lienden en Eck en Wiel.

Vanaf het Opheusdens veer op de dijk rechtsaf richting Kesteren. De dijk is (behalve op zon- en feestdagen!) gesloten voor verkeer. Na ruim 1 km, bij de Spees, rechtsaf (Panoramakijker Kesteren). De grasdijk volgen tot deze overgaat in asfalt. Op de dijk rechtsaf.*

Dijk blijven volgen tot T-splitsing met Spoorstraat. Rechtsaf en bij rotonde linksaf, fietspad naar Lienden volgen. Dit fietspad loopt over de oude Rijnbandijk en gaat dwars door Kesteren. Bij de N233 maakt het fietspad een bocht naar links. Rechtsaf onder het viaduct door en direct weer rechtsaf het fietspad vervolgen. De Betuwsestraatweg kruisen en aan andere zijde fietspad op Rijnbandijk vervolgen. Aan de rechterhand passeer je camping Lede en Oudewaard. Hier opletten: er mogen rijden hier auto's rijden. De dijk steeds blijven volgen. Na ong. 1,5 km kun je linksaf naar Lienden voor een rustpauze.
De dijk rondt een wiel. Aan rechterhand is de Waaiweg. Vanaf hier mogen auto's weer over de dijk rijden. Na 1,5 km linksaf, Verhuizenseweg. 1e weg rechtsaf, Vossenpassenweg. Einde linksaf, Richting Ingen.

Op Y-splitsing rechtsaf, Luchtenburg. Weg gaat over in P. van Westerhenenweg. Na een bocht gaat de weg over in Kalverlandseweg. Het Maarten van Rossempad gaat bij de kruising naar rechts, maar volgens ons is de bocht over de dijk niet nodig. Ga daarom op de kruising rechtdoor richting Eck en Wiel.
Op Y-splitsing rechts aanhouden, Adam van Delenstraat. Rechtdoor. Veerweg oversteken, Kniphoek. Einde weg rechtsaf over het fietspad, Rijnstraat. Steeds rechtdoor tot de dijk. Aan de overzijde is Het Eiland Maurik. Hier linksaf richting eindpunt: Maurik.

*De route loopt vooral over de dijk. Een alternatief tussen Opheusden en Kesteren bijgedragen door Ab Rouwenhorst en Tonny Massen:
Bij einde grasdijk rechtdoor nu rechtsaf kiezen en op de Marsdijk blijven lopen (niet de verharde weg  na de boerderij aan de linkerhand nemen, maar op de Rijnbandijk blijven). Einde Marsdijk linksaf de Parallelweg-Oost  nemen. Einde weg rechtsaf Hogeweg onder het viaduct door. Op de kruising rechtdoor het fietspad op, richting Kesteren.
Bij de rotonde rechtsaf richting Camping Lede en Oudewaard . De Betuwestraatweg volgen tot links het toeristisch fietsbord van de Rijnbandijk zichtbaar is. Hier rechtsaf richting Camping Lede en Oudewaard en de route weer oppikken.Er is ook nog een mogelijkheid einde Marsdijk rechtsaf te gaan en onder de grote brug door te lopen richting Ingen, maar dat is niet aan te bevelen.

world_go.png Streekinfo Foto's Foto's Kaart Grote kaart flag_red.png

Opheusden - Maurik