Skip to main content
Rivierengebied

Maurik - Culemborg

Afstand

18,5 km

OV

Maurik is bereikbaar met lijn 44 vanuit Tiel (niet in het weekend!) of lijn 263 vanuit Beusichem (ook zaterdag).
Culemborg heeft een station op de lijn Utrecht - Den Bosch. 

Beschrijving

De route gaat over de dijk langs de Rijn naar Rijswijk. Daar steekt het het Amsterdam-Rijnkanaal over en volgt de dijk naar Ravenswaaij. Via Zoelmond en Beusichem kom je weer op de dijk. Via het Rondeel en langs de Volencampen loopt de route richting Culemborg. In de nazomer en het begin van de herfst kom je hier veel appels en peren tegen.

Bij Maurik Rijnbandijk volgen richting Rijswijk. Net voorbij camping kun je tussen de bomen al de Prinses Marijkesluizen zien. In Rijswijk rechtdoor tussen dijkhuisjes. Eerste weg links, Kerstraat. Bij kerk linksaf, Korte Bosweg. (4,9 kmOp einde bij T-splitsing rechtsaf. De weg gaat omhoog; hier de parallelweg links aanhouden. Na de bocht rechts met het fietspad omhoog. De kruising oversteken, Kanaalweg. Eerste weg rechts. Over het Amsterdam-Rijnkanaal en aan andere zijde rechtsaf. Hier de Lekbandijk volgen naar de kerk van Ravenswaaij.* Even voorbij de kerk linksaf een trap af. De Rozenstraat uitlopen. Op T-kruising rechts. Volgende kruising linksaf naar Zoelmond, Donkerstraat. Rondom kerk. (9,9 km)

Voor de kerk, links naast nr. 2 een weggetje in. Op T-kruising rechtsaf. Bij de hoofdweg naar Beusichem linksaf parallelweg volgen. Aan einde parallelweg straat oversteken en weg over fietspad vervolgen. Deze gaat over in de Beneden Molenweg. Deze helemaal uitlopen tot deze met een bocht naar links bij de Markt van Beusichem uitkomt. Markt oversteken naar de kerk. Voor de kerk rechts, Oranjestraat. Gaat over in Einde en komt uit bij de dijk. Hier linksaf, Lekdijk West. Eerste weg links, Smalriemseweg. Bij Y-splitsing rechts weg vervolgen. Deze gaat over in de Oudaseweg en komt bij een kruising met de Weidsteeg. (15 km)

Rechtdoor, Hamseweg. Bij Y-splitsing links. Na 120 m rechtsaf, een onverhard pad tussen twee sloten. Eerste pad links. In midden van bosje rechtsaf. Voor huis Bol op Redichem linksaf. Waar weg naar links buigt, rechtsaf over een bruggetje. Pad loopt tussen twee hekken door en komt uit op klinkerweg, Achterweg. Linksaf naar Culemborg. Links passeer je De Volencampen, een gebied van het Geldersch Landschap.
Achterweg gaat over in Waldeck Pyrmontstraat. Op kruising rechtdoor, Het Voorburg. Rechts zijn de overblijfselen van voormalig kasteel van Culemborg. Rechtdoor, Slotstraat. Twee weg links, Oude Vismarkt, naar eindpunt: de Markt. (18,5 km)

*In de bocht van de weg lijkt een struinroute in de uiterwaarden. Dit is geen officieel pad en je loopt al snel tussen de koeien. Met wat klauterwerk kom je weer terug op de dijk bij Ravenswaaij. Hoewel er geen bordje verboden toegang staat, stelt de boer het waaschijnlijk niet op prijs als hier veel wandelaars door het weiland lopen.

world_go.png Streekinfo Foto's Foto's Kaart Grote kaart flag_red.png

Maurik - Culemborg