Skip to main content
Rivierengebied

Asperen - Gorinchem

Afstand

19,2 km

OV

Leerdam (3 km van Asperen) heeft een station. Vanuit Leerdam rijden er beperkt bussen naar Asperen.
Gorinchem heeft een station. 

Beschrijving

De route volgt de Linge van Asperen tot Vogelswerf. Daarna via het Lingebos naar Gorinchem.

Start bij de kerk in Asperen. Nieuwstraat oversteken en rechtdoor naar het gemeentehuis. Onder het gemeentehuis door een grasdijk, volgen. Bij T-kruising rechtsaf, de dijk vervolgen. Na 1 km passeer je aan je linker hand het Galgenwiel. Het pad gaat over in een verhard paden komt uit bij een weg. Aan de overzijde rechtsaf het fietspad en de parallelweg langs de huizen volgen. Bij dooplopende weg met de bocht mee naar links. De provinciale weg oversteken en aan andere zijde weg over de Oude Zuiderlingedijk in.

Na ongeveer 1km maakt de weg een duidelijke bocht naar links. Hier rechtdoor langs een schuurtje, het bosje in. Hier loop je nog steeds over de dijk, tot deze uitkomt bij Heukelum. Rechtsaf, het fietspad (Lingeroute) langs het water volgen. (Hier zie je een paarse markering van de Orchide├źn-route) Bij het haventje linksaf en op de Torenstraat rechtsaf. Direct weer rechts, het fietspad volgen. Het pad wordt onverhard en even later weer verhard, voor het uitkomt bij een T-splitsing. Rechtsaf is brouwerij het Kuipertje (zaterdags open van 14.00 - 19.00).

Op de T-splitsing linksaf over de dijk. De weg maakt een flauwe bocht naar links. Rechtdoor het fietspad volgen en na 20 meter rechtsaf naar beneden en een hek over*. Het pad is dicht begroeid en loopt langs een water. Volg de paarse markering. Na 350 m maakt het pad een duidelijke bocht naar rechts en komt even verderop uit bij een hek. Het hek over en linksaf. Je loopt nu tussen de Linge en het wiel over een pad dat erg drassig kan zijn. Op sommige plaatsen liggen houte balken om overheen te lopen. Het pad komt uit bij het einde van het fietspad over de dijk.

*De Orchidee├źn route langs het water is gesloten van 1 november tot 1 maart. (Momenteel is de route helemaal gesloten tot eind 2016. Meer info: http://www.lingewaal.nl/toerisme-en-recreatie/wandelen-en-struinen_41419/) Volg in dat geval het fietspad rechtdoor.

Op de dijk rechtsaf. (Let op: de dijk is smal en druk). Na 300 m op T-splitsing rechtsaf over de dijk langs de Linge. In Vogelswerf eerste weg links, Spijkse Kweldijk. Deze loopt parallel aan de Zuiderlingedijk, maar is minder druk. Je passeert Theeschenkerij De Uitspanning.
De weg komt uit bij een gemaal: de Broekesluis. Hier linksaf, op T-splitsing linksaf en direct rechts een onverhard pad. Hier zijn ook weer markeringen van het Waterliniepad te vinden.
Na een bochtje naar rechts, komt het pad uit bij het Lingebos. Eerste pad rechtsaf, langs een sloot. Steeds rechtdoor, met het bos aan je linkerhand. Na 1,5 km kruist het pad een verharde weg. Rechtdoor. Er zijn golfbanen links en rechts van het pad.

Het pad maakt een bocht naar links en naar rechts en komt uit op een verharde weg, Spijkse steeg. Linksaf, over het fietspad. Het viaduct over de A15 oversteken. Eerste weg, bij stoplichten rechtsaf (Newtonweg). Eerste weg linksaf, Laurens Penningstraat. Op T-splitsing rechtsaf, Multatulistraat. Aan einde linksaf, Jan Slauerhoffstraat. Weg maakt een bocht naar rechts. Na ongeveer 100 linksaf naar het water. Rechtsaf en langs het water lopen. Bij tweede brug linksaf water oversteken. Aan andere kant weer rechts, Dr. J.M. den Uylstraat. Op kruising linksaf, Wiardi Beckmanstraat. Deze maakt een bocht naar rechts en een bocht naar links en gaat een water over. Direct rechtsaf, fietspad volgen.
Het fietspad komt uit op de Lingesedijk. Linksaf dijk volgen. Bij kruising met Componistenstraat rechtdoor, dijk vervolgen. De dijk komt uit bij een kerk en de Dalemsedijk. Rechtsaf, richting Gorinchem. Na 200 m links een onverhard pad, Dalemwal, in. Deze komt uit bij de Dalemspoort. Linksaf oude centrum van Gorinchem in.
Op Kalkhaven linksaf. Eerste weg rechts, Robberstaat. Water over. Linksaf, Eind. Dit is het eindpunt.

Alternatief: Bij het Lingebos niet rechtsaf het bos in, maar rechtdoor het Waterliniepad volgen naar Vuren. Bij de verharde weg, tegenover de hoofdingang van het bos, linksaf. Op T-splitsing rechtsaf. Weg volgen naar Vuren. In centrum Vuren, aan einde Molenlaan, rechtsaf, Milddijk. Einde linksaf, Poldersekade. Op dijk rechtsaf en deze volgen. Na 4 km kom je uit bij het kerkje aan de Lingesedijk. Hier kun je de beschrijving weer volgen van hierboven.

world_go.png Streekinfo Foto's Foto's Kaart Grote kaart flag_red.png

Asperen - Gorinchem