Skip to main content
Veluwe

Welsum - Hattem

Afstand

23,6 km km

OV

Olst, aan de andere kant van de IJssel van Welsum, heeft een treinstation op de lijn Zwolle-Nijmegen. Van Hattem rijdt bus lijn 90 naar Zwolle of Apeldoorn

Beschrijving

De route staat in het teken van sloten, weteringen en kanalen. Van Welsum loopt de route door de landerijen langs de Terwooldse Wetering en de Grote Wetering naar Hoorn. Vanaf daar volgt de route het Apeldoorns Kanaal via Wapenveld naar Hattem.

De route start in Welsum bij de kerk. Rechtsaf de Zijlweg volgen. Deze gaat over in de Erveweg en maakt een bocht naar links. Na ongeveer 800 m is er weer een bocht naar links. In de bocht nabij huisnr. 16 volg rechts van de sloot een pad dat tussen twee weilanden doorloopt. Kruis een betonpad en naar links. Ga hier links van de sloot lopen. Bij een rijtje bomen kruist het pad een sloot. Hier rechtsaf. Bij T-splisting linksaf en rechtdoor tot een brug bij de Terwooldse wetering. Voor de brug rechtsaf, een smal pad langs de wetering volgen. Deze komt uit bij de Houtweg. Aan de andere kant is het verboden om over het schouwpad langs de wetering te lopen. Linksaf de Houtweg tot de volgende brug. Voor de brug rechtsaf, het smalle pad langs de Stroombreed volgen. De Stroombreed komt verderop samen met de Grote Wetering. Bij de verharde weg rechtdoor, vier hekken over. Het pad komt uit bij een klein natuurgebied. Rechtsaf, helemaal om het water heen en aan de andere zijde het schouwpad langs de Grote Wetering vervolgen tot verharde weg. (5,9 km)

Verharde weg oversteken. Rechtdoor, de wetering volgen tot een bruggetje, waar de Grote Wetering en de Terwooldse wetering samenkomen. Het bruggetje over en linksaf een breed pad volgen. Het pad komt uit bij een fietspad en paddestoel 23261. Hier linksaf het stuw oversteken en langs een paar picknickbankjes door naar de verharde weg. Bij paddestoel 23898 schuin linksaf de Assendorperstraat in. Bij de tweede kruising, vóór een bruggetje, rechtsaf, de Evergunnedijk. Na ruim 1 km, bij de kruising met de Meenseweg, linksaf. Aan het einde van de weg, bij het Apeldoorns Kanaal is links een café-restaurant (open vanaf 11 uur, maandag gesloten). (11,1 km)

De brug over het kanaal oversteken en aan de andere kant rechtsaf het pad langs het kanaal volgen (rechtdoor is Hoorn). Het kanaal blijven volgen tot de volgende brug bij de Revelingsweg. Direct rechtsaf, Wildekampseweg. Deze blijven volgen en komt uit bij een school. (14,9 km)*

Rechtsaf, de Flessenbergerweg, tot aan het Apeldoorns Kanaal. De bewoners langs het kanaal hebben het pad op de linker oever helaas geblokkeerd, dus je zult aan de andere zijde van het kanaal je weg moeten vervolgen. De kanaaldijk oversteken en linksaf, Benedenweg. Aan het einde weer links, Lagestraat. Deze komt uit bij een kerk en een brug. Aan de overzijde is het centrum van Wapenveld. Aan de rechter oever de verharde weg langs het kanaal volgen (doodlopende weg voor auto's). Dit komt uit bij sportvelden en het natuurgebied Klooster Hulsbergen. Je kunt hier een korte route rechtdoor langs het kanaal nemen (min 1,3 km, lees verder vanaf * ) of rechtsaf het bos in, waar een schitterende oude Mariaboom staat.
De brede, eerst verharde, later onverharde weg volgen tot het 2e landgoedbordje aan de linkerkant. Hier schuin links het bos in. Bij kruising met breed bospad, scherp rechtsaf, smal bospad. Het pad volgen tot aan de verharde weg (Kloosterweg). De weg oversteken en bospad volgen. Pad maakt een bochtje naar rechts. Bij driesprong linksaf. Bij kruising met paaltje klompenpad linkaf.  Bij volgende kruising schuin rechts/rechtdoor. Pad gaat een dijkje over en komt bij de oude Mariaboom. Linksaf, pad met bankje. Bij driesprong rechtsaf. Het pad komt weer uit op de verharde weg. Hier rechtsaf en deze volgen tot aan de brug. (*Wie de korte route neemt langs het kanaal, bij de brug en de fabriek linksaf het kanaal over, Kloosterweg.) Brug oversteken.
Bij de eerste afslag rechtsaf, Bentinckskamp. Langs het fietspad loopt een onverhard pad. Deze volgen tot aan de volgende kruising met een fabriek (Berghuizerlaan).  Bij de parkeerplaats van de fabriek op het fietspad verder rechtdoor. Na 800 m rechtsaf, bij het clubhuis en oefenveld van de golfclub. (20,6 km)

De weg komt weer uit bij het Apeldoorns Kanaal en de markering van het Maarten van Rossenpad. Vóór het kanaal linksaf de verharde weg, Hezenbergerweg, in. Waar de weg een flauwe bocht naar links maakt, rechtdoor een pad tussen de bomen.
Bij een driesprong linksaf. Na 20 m rechtsaf een klaphek door
, Natuurgebied Algemene Veen. Het hoger gelegen linker pad tussen de jeneverbesstruiken vogen. Met de bocht mee naar rechts, zijpaden negeren, tot een klaphek. Bij slagboom “Geldersch Landschap” linksaf de verharde dijk op. De dijk volgen. Aan je rechthand is natuurgebied Wiessenbergse Kolk. Langs de begraafplaats. Aan het einde van de dijk 2e fietspad rechts aanhouden, Nieuwstad. Deze komt uit op de Nieuweweg. Hier rechtsaf. Bij de volgende kruising linksaf, Grote Gracht. Na 50 rechtsaf door de Daendelspoort het oude centrum in. Eindpunt bij de markt. (23,6 km)

* Let op: deze route is gewijzigd bij het Apeldoornskanaal. De onderstaande kaart is hier nog niet op aangepast!Foto's | Grote kaart | Streekinfo


Welsum - Hattem