Skip to main content
Veluwe

Twello - Welsum

Afstand

19,3 km km

OV

Twello heeft een station op de lijn Deventer-Apeldoorn. Olst, aan de andere zijde van de IJssel bij Welsum, heeft een treinstation op de lijn Zwolle-Nijmegen.

Beschrijving

De route loopt van Twello door o.a. natuurgebied Kraaigraaf naar Terwolde. Het tweede deel volgt de Terwooldse wetering naar Welsum. Even voor Welsum passeer je natuurgebied Katerstede.

In Twello start de route op de Domineestraat. Steek het spoor over (rechts voor het spoor is een oud postkantoor). Bij de rotonde schuin rechts Basseltlaan in. Deze gaat over in een onverharde weg en komt uit bij een T-kruising met de Kruisvoorderweg. Hier linksaf. Je passeert Huize Kruisvoorde. Bij de volgende kruising met de Blikkenweg, rechtsaf. Waar de weg een scherpe bocht naar rechts maakt, linksaf een pad langs een sloot volgen. Aan het einde bij een houten brug, rechtsaf de brug over, het Bruggenbosch in. Eerste pad links. Op T-kruising bij weiland links. Bij volgende kruising links. Met de bocht mee naar rechts en na 50 m schuin links naar de verharde weg. Op de weg rechtsaf.
Bij T-kruising met Blikkenweg linksaf, een pad met een hek. Het pad gaat het Blikkenbos in. Bij een vage T-splitsing rechtsaf. Het pad komt uit bij een afrastering met prikkeldraad en gaat naar links, tussen twee weilanden door. Aan het einde haaks op het pad is een sloot (natuurgebied Kraaigraaf), hier rechts. Langs de sloot mee naar links tot de verharde weg. (4,9 km)

Tegenover natuurgebied de Kraaigraaf de onverharde weg in, Kraaigraafstraat. Deze passeert met een brug het Toevoerkanaal. Rechtdoor. Aan einde op T-kruising linksaf, Kadijk. Eerste weg rechts. Bij kruising met fietspad rechtsaf, Wellerweg. Deze komt uit bij T-kruising met de Zeedijk. Linksaf tot een bordje doodlopende weg. Hier rechtsaf de wetering over. Rechtdoor pad tussen de akkers volgen. Met de bocht mee naar links. Bij Y-splitsing rechts. Het pad komt uit op de verharde weg. Hier linksaf. (9,9 km)

Bij de kruising met de Deventerweg weer linksaf, Dorpsstraat. Even voor je de kern van het dorp inloopt, is aan je linkerhand een café. In bocht van de weg rechtdoor de Dorpsstraat blijven volgen, naar het centrum van Terwolde. Bij de kerk rechtsaf, Molenweg. Aan einde op T-splitsing rechtsaf Molenweg vervolgen, Terwolde uit. Weg blijven volgen tot kruispunt met Heegsestraat en Veenweg. Hier linksaf. Heegsestraat blijven volgen tot aan de wetering. Bruggetje over en rechtsaf. Verharde weg langs de wetering rechtdoor volgen. De weg gaat over in onverharde weg. Bij T-kruising met Korte Kruisweg rechtdoor langs de wetering. (14,6 km)

Na 2 km even na een witte boerderij uit 1803 met een wit bruggetje rechts een betonnen bruggetje over. Rechtdoor pad tussen de weilanden. Pad gaat over in verharde weg, Vossenweg. Op T-kruising links en direct rechts, Kloosterhoekweg. Met de bocht mee naar links, de dijk op. Dijk oversteken en aan andere zijde via een hek linksaf natuurgebied de Katerstede inlopen. Onderlangs de dijk lopen tot tweede hek. Omhoog en langs de heg parallel aan de weg over de dijk lopen. Bij zebrapad de weg oversteken. Rechtsaf en na 20 m links een trap naar beneden. Eindpunt bij de kerk.  (19,3 km)

Ongeveer 800 m. verder over de dijk is een restaurant en het veer naar Olst. Aangezien de dijk een geliefde weg is voor met name motorrijders, is het veiliger om vanaf de kerk rechtsaf de Kerklaan en de Zijlweg te volgen tot aan de Erveweg.Foto's | Grote kaart | Streekinfo


Twello - Welsum