Skip to main content
Veluwe

Huinen - Nijkerk

Afstand

18 km

OV

Huinen is bereikbaar met bus 205 (Barneveld - Harderwijk).
Nijkerk heeft een station op de lijn Amersfoort - Zwolle. 

Horeca

Onderweg is geen horeca.

Beschrijving

Het verschil met de voorgaande Veluwe-etappes is abrupt anders. Hoewel stukjes bos en heide gepasseerd wordt, is het hier meer landelijk. We zitten hier dan ook de Gelderse Vallei. De route passeert de natuurgebieden Kruishaarse Heide, de Hell en landgoed Oldenaller, en de fraaie boerdeij De Grote Hell en Kasteel Oldenaller.  

Tegenover de bushalte, bij de winkels, Veenhuizerweg inlopen. Eerste weg linksaf, langs vakantiehuisjes. Bij eerste kruising rechtsaf.  Op T-kruising met onverharde weg linksaf. De weg gaat een bosje in. Bij Y-splitsing links aanhouden en bij volgende Y splitsing met slagboom weer links aanhouden. Het pad gaat tussen twee weilanden door en duikt weer het bos in. Met de bocht mee naar rechts. Steeds rechtdoor tot aan een T-krusing bij een boerderij. Hier rechtsaf en direct weer links, Gervenseweg. Na ongeveer 1 km komt de weg uit op een klinkerweg. Rechtdoor de klinkerweg volgen. Bij kruising met Hevelschutterweg rechtsaf, klinkerweg vervolgen. Bij kruising met Pasdijk, rechtdoor, Achterridderweg. Na 500 m rechtsaf, de onverharde Achterridderweg. (5 km)

Bij eerste kruising rechtsaf, Schoenlappersweg. De weg loop door de Kruishaarse heide en komt uit bij een verharde weg. Hier rechtsaf, na 200 m linksaf het bos in. Het pad loopt langs een heide gebied, Landgoed Hell. De weg maakt en bocht naar rechts en weer naar links en komt uit bij een boerderij. Hier het hek over en rechtdoor over de halfverharde weg. Deze gaat over in een klinkerweg en bij Y-splitsing met de Donkersteeg,  rechtsaf. Met wat bochten komt de weg uit in de bocht van de Donkersteeg en Meskampersteg. Hier rechtsaf, een zandpad naar een boerderij met een hek. Even na een tweede hek, bij een duidelijke kruising, linksaf tussen de akkers door. Dit komt uit bij boerderij de Grote Hell. Linksaf bij kruising met de Hoge Steeg, ruiterpad met fietspad. Bij kruising met Donkersteeg en paddestoel 21396 rechtdoor, Hogesteeg. De weg kruist de Veldbeek. (9,7 km)

De weg blijven volgen tot over het spoor. (Je treft hier markering van het Zuiderzeepad). Net over het spoor rechtsaf, Landgoed Oldenaller. Het pad kringelt door het natuurgebied en komt uit bij een brede onverharde weg. Hier linksaf naar de provinciale weg. De (drukke!) Nijkerkerweg oversteken. Aan de overzijde is het monument  ter nagedachtenis aan de aanslag die leidde tot de
razzia van Putten in WO II.
Rechtdoor de weg Landgoed Oldenaller inlopen. Bij huis Oldenaller linksaf en linksom het huis, langs de vijver. Op de klinkerweg linksaf. De klinkerweg rechtdoor blijven volgen tot wit hek van het landgoed. Hier rechtsaf. Deze weg voor 2 km blijven volgen tot de kruising met de Kromme Koesteeg. Hier linksaf en na 50 m weer rechts, Snijderssteeg.  (15,3 km)

De onverharde weg komt uit bij de provinciale weg en landgoed Salentijn. (Het restaurant aan de overzijde is niet erg gediend van stoffige wandelaars en het landgoed is helaas niet toegankelijk) Rechtsaf over het fietspad langs de weg tot aan de rotonde. Hier de weg oversteken en aan de andere zijde het fietspad Nijkerk in vervolgen tot een tweede rotonde. Meteen hierna fietspad linksaf, Havenlijn. Fietspad blijven volgen tot aan eindpunt: station Nijkerk. (18 km)

Huinen - Nijkerk