Skip to main content
Veluwe

Nijkerk - Hoevelaken

Afstand

22,9 km

OV

Nijkerk heeft een station.
Hoevelaken is bereikbaar met bus 101 Amersfoort - Harderwijk en bus 102 Amersfoort - Apeldoorn.

Beschrijving

De route volgt loopt eerst langs de Arkervaart naar het Nijkerkerdiep. Daarna over de oude Zeedijk langs het Nijkerkernauw in de richting van Spakenburg, met een prachtig uitzicht over Polder Arkenheem. Langs de Laak volgt de weg naar Amersfoort. Via Landgoed Hoevelaken komen we bij het eindpunt Hoevelaken.

De route begint bij het station. Recht tegenover het station het van Reenenpark in. Bij een parkje, bij de Y-splitsing linksaf om het parkje, Aan het eind bij een T-splitsing, linksaf (Oosterstraat). De eerste weg rechts, Singel. Dit is een winkelstraat. Doorlopen tot een plein, hier  rechtsaf. (Links is een VVV/ANWB winkel.) Hier begint de vaart, loop links van de vaart (West Kadijk), deze alsmaar volgen tot aan de Edison straat. (Rechtdoor is doodlopend.) Links de Edisonstraat in, tweede straat rechts, Voltastraat. Aan het einde is een T-kruising, linksaf de Galvanistraat op. Bij de bredere Watergoorweg rechtsaf, doorlopend tot J├╝nckerpad, hier rechtsaf. Het J├╝nckerpad volgen tot de vaart. Linksaf onder de A28 door en de weg langs de Arkevaart volgen. Links ligt de Arkeheemse polder. Aan het einde van de vaart linksaf. Dijk volgen over fietspad. Na ongeveer 2 km is links stoomgemaal Hertog Reinout. (6,1 km)

Bij een driesprong met boerderijen rechtdoor. Bij een bord over watersnoodramp 1916 linksaf, onverhard fietspad langs de Laak volgen. (Eemlandroute). Een verharde weg oversteken en pad vervolgen. Na ongeveer 2 km brug bij Bunschoterweg oversteken. (10,7 km)

Aan andere zijde verharde fietspad langs Laak vervolgen. Het pad maakt een bocht naar links en gaat over in een weg. (Achterhoekweg) Blijf de weg volgen en kom na een bocht naar rechts bij de Amersfoortse wijk Vathorst*. Linksaf op de Laakboulevard. Bij tweede rotonde links, Vollenhovekade.(15,2 km)

Eerste weg rechts, Muidenkade. Rechtdoor over de Kolhornkade, links is een gracht. Over de Hornbrug, Hoornplantsoen. Rechtdoor Elburgstraat, over Elburgbrug. Uitkomend op de Genemuidengracht, linksaf en meteen weer rechtsaf. Op de weg weer rechtsaf naar het station. Onder het spoor door. Aan de andere zijde linksaf via het fietspad (spoor aan linkerhand) het viaduct onder de snelweg door. Direct onder de snelweg door is rechts een camping. De Scheidingsweg volgen. Deze maakt een bocht naar rechts en gaat over in de Hogelandseweg. Volgen tot drukke (!) Nijkerkerstraat. (19,5 km)

Deze oversteken en aan andere zijde rechtsaf. Na 500 meter linksaf Landgoed Hoevelaken in. Steeds rechtdoor, met het landgoed rechts en weilanden links. Het pad kruist een verharde weg. Nog steeds rechtdoor. Bospad gaat over op klinkerweg en komt uit bij de Westerdorpsstraat. Hier linksaf naar het centrum van Hoevelaken. Het centrum (Westendorpsstraat) doorlopen tot eindpunt bij de muziektent op een hoek met de Stoutenburgerlaan. (22 km)

* Het gedeelte door Vathorst is gecontroleerd maar er wordt nog flink gebouwd. Mogelijk is het noodzakelijk ter plekke de beschreven route naar het station aan te passen. 


Nijkerk - Hoevelaken