Skip to main content
Veluwe

Hoevelaken - Scherpenzeel

Afstand

19,9 km

OV

Hoevelaken is bereikbaar met bus 101 Amersfoort - Harderwijk en bus 102 Amersfoort - Apeldoorn.  
Scherpenzeel is bereikbaar met bus lijn 80 (Wageningen - Amersfoort).

Beschrijving

Het is een gevarieerde etappe langs beken, door weilanden en bossen en over oude paden. Van Hoevelaken gaat het naar het oude dorp Achterveld. Over het Snorrenhoefpad in de richting van het jeugddorp de Glind. Via het oude Kerstavondpad komen we in Scherpenzeel.

De route start in Hoevelaken bij de bushalte op de Westerdorpsstraat, tegenover de muziektent. Rechtsaf de Stoutenburgerlaan in. Met het viaduct de A1 oversteken en aan de andere kant de weg vervolgen. De weg kruist de Elsvelderbeek.
Na 1 km vlak voor het einde van het bos, linksaf Landgoed Stoutenburg op. De laan loopt recht op boerderij Klein Niep. Voor de boerderij linksaf en de weg met de bocht naar rechts volgen. Het pad komt uit bij de Barneveldse beek. Hier linksaf langs de beek. Bij brug rechtsaf de brug over. Op Y-splitsing linksaf, Emelaarseweg. (4,5 km)

Na 1 km, rechtsaf doodlopende weg in. Rechtdoor waar de weg een bocht naar rechts maakt. Na 100 meter een breed pad naar links. Op verharde weg rechtsaf, Het Jannendorp, richting Achterveld. Rechtdoor, Jan van Arkelweg, het dorp inlopen langs de imposante kerk. Bij de kerk linksaf. Na 400 meter rechtsaf, Schoonderbeekweg. Bij de eerste boerderij en beek, rechtsaf over het schouwpad langs de Modderbeek. Het pad volgen tot je aan je linkerhand een bos hebt. Na 50 meter linksaf het bos in. Je passeert een huis. Bij een hek met de bocht mee naar rechts, langs akkerland. Weer het bos in. Bij eerste splitsing rechts aanhouden en bij splitsing met blauw paaltje bij bosrand rechtsaf. Achter discotheek de Klaveet langs tot een volgende klaphek. Het klaphek door en linksaf de verharde weg op. (9,7 km)

Na 25 meter rechtsaf een klein bruggetje over. Een klaphek door met 'Boom' erop. Rechts langs de akker het pad volgen. Het pad komt uit op een verhard pad. Linksaf. Het pad volgen langs de rand van een weiland en langs de weg. Rechtsaf tussen twee weilanden door richting bos. Het bospad komt na wat bochten uit bij een bruggetje en een verharde weg (Moorsterweg). Rechtsaf en direct eerste weg links.
Het pad loopt weer het bos in. Steeds links aanhouden en alle paden haaks rechts negeren. Links passeer je een boerderij. Rechtdoor, een metalen hek passeren. Het bospad wordt nu breder en komt uit een verharde weg. Hier rechtsaf en na 200 meter linksaf de Boshuisweg. Deze helemaal volgen. Bij de kruising rechtdoor, Boshuisweg, richting kinderhospice. Met weg mee naar rechts. Vlak voor huisnr. 15, (rechts is het 'Glindsterpaadje) linksaf langs de beek. Na 100  meter rechtsaf langs een akker. Het pad blijven volgen, een bruggetje over en met de bochten mee. Het pad komt uit op de Burgstederweg. Hier rechtsaf. Op de drukke Scherpenzeelseweg rechtaf, over het fietspad.*     (14,7 km)

Eerste verharde weg rechtsaf, Veenschoterweg. Rechtdoor op doodlopende weg. De weg maakt een bocht naar links. In de bocht rechts het Kerstavondpad in. Het pad loopt achter langs een boerderij en komt bij een verharde weg. Rechtdoor parallel aan de weg het pad vervolgen. Het pad maakt een bocht naar links over een aantal tegels, passeert een houten bruggetje en komt uit op de Renessersteeg. Bij T-splitsing, rechtsaf brede zandpad.
Het pad komt uit in de bocht van een verharde weg. Rechtdoor en na 150 meter eerste bosweg rechtsaf. Eerste pad linksaf, door een klaphek de voormalige schietbaan op. Aan het einde linksom en rechts door een klaphek. Het pad komt uit op een breder bospad. Hier rechtsaf en eerste weg links. Bij kruising rechtdoor. Het pad komt uit bij een verharde weg. Linksaf een fietstunneltje onderdoor. Langs het zwembad en op kruising linksaf over fietspad langs sportvelden. Bij kruising met Lindenlaan rechtsaf. Aan einde linksaf naar eindpunt bij de kerk. (19,9 km)

*Het deel van de route over de Scherpenzeelsweg is niet wenselijk. We zoeken nog naar een alternatief.Foto's | Grote kaart | Streekinfo


Hoevelaken - Scherpenzeel