Skip to main content
Veluwe

Scherpenzeel - De Klomp

Afstand

18,2 km

OV

Scherpenzeel is bereikbaar met bus lijn 80 (Wageningen - Amersfoort).
De Klomp
heeft een treinstation. 

Beschrijving

De route volgt voor het grootste deel de voormalige Grebbelinie. Huis Scherpenzeel en het prachtige Kasteel Renswoude worden gepasseerd.

De route start in Scherpenzeel bij de kerk. Loop door het hek langs het voormalig huis van de tuinman. Neem het pad rechtsom Huis Scherpenzeel naar het voormalig koetshuis, thans in gebruik als trouwzaal en politiebureau. Linksaf over de parkeerplaats en aan het einde rechtdoor over bospad langs grasveld. Bij kruising rechtsaf. Door een houten hek en na 200 meter door een ijzeren hek. Hier linksaf, zandweg met fietspad. Rechtdoor richting woonwijk. 

Over het verharde fietspad langs de woonwijk, Ringbaan. Bij T-splitsing rechts aanhouden langs de huizen (Akkerwindelaan). Aan het einde rechtsaf over de klinkerweg (Groeperlaan). De weg gaat over in een zandpad en komt met een bocht naar links uit op de Hopeseweg.1 Aan het einde van de weg linksaf tot aan de Hopseweg. Hier rechtsaf langs de weg. De Luntersebeek oversteken en de eerste weg links, Oude Holleweg, richting Renswoude. Na ongeveer 1 kilometer kruis je links en rechts de dijk van de Grebbelinie, de Groeperkade. Linksaf de Groeperkade op. Na 300 meter wordt Werk aan de Engelaar en de Luntersebeek gepasseerd. 800 meter na de Lunterse Beek de provinciaalse weg oversteken. Links is restaurant De Dennen. (4,7 km)

Rechts van het restaurant de dijk vervolgen. Rechtdoor over de onverharde weg in de bocht bij een boerderij. Bij T-kruising met verharde weg rechtsaf. Steeds rechtdoor. Weg parallel langs de camping volgen. Aan het einde komt het pad uit bij Werk aan de Daatselaar. Linksom de voormalige fortificatie en via een wit bruggetje Werk aan de Daatselaar op. Rechtdoor de dijk vervolgen. Na 2 km bij het Grande Canal rechtsaf langs het kanaal naar kasteel Renswoude. Het is zeer de moeite waard om het kasteel te bezichtigen en door het kasteelpark te wandelen. (10,5 km)

Aan de andere zijde van het Grande Canal terug naar de Slaperdijk. Rechtsaf de dijk vervolgen. Het pad komt met een smal bruggetje uit op een verharde weg. Rechtsaf en na 50 meter het smalle fietspad van de Slaperdijk vervolgen. Na 350 m bij een fietsknooppunt, linksaf naar de bocht van de verharde weg. Rechtdoor de weg, Schras, blijven volgen tot in Ederveen. Aan einde rechtsaf. Tweede weg links, Wallensteeg. Na 1,3 km bij kruising rechtsaf. De weg gaat over in een verharde weg en komt uit bij de kruising met de Buurtweg. Rechtdoor de Oudendijk vervolgen. (15,5 km)

Na 800 m bij een halfverharde weg naar huisnummers 21 t/m 25a, rechtsaf. Bij nummers 25/25a linksaf. Bij huisnummer 12 rechtsaf. Weg gaat over in verharde weg, Scheivoor. Bij kruising met Oude Heuvel rechtdoor. Aan einde bij Hoofdweg linksaf over fietspad. Bij stoplichten Rijksweg kruisen. Rechtdoor naar eindpunt, station De Klomp. (18,2 km)

1 Aan het einde van het zandpad blijkt de route een stukje over privé terrein te lopen. De eigenaar stelt dit niet op prijs. De routekaart is hier nog niet op aangepast.Foto's | Grote kaart | Streekinfo


Scherpenzeel - De Klomp