Skip to main content
Veluwe

De Klomp - Opheusden

Afstand

20 km

OV

De Klomp heeft een treinstation waar op zondag een keer per uur een trein stopt en de andere dagen twee keer per uur. Het eindpunt is op de dijk bij Opheusden, midden tussen de stations van Opheusden en Kesteren (3 km). Alternatief is om bij de Grebbesluis, vóór de Blauwe kamer, de bus naar Rhenen of Wageningen te nemen. (lijn 50 of 87). De route is dan 2 km korter.

Beschrijving

Dit is de laatste etappe van de Gelderse Vallei. Het grootste deel van de route loopt over een fietspad  over de Griftdijk langs het Valleikanaal. Het laatste stuk loopt rondom natuurgebied de Blauwe Kamer. Met pontje naar Opheusden komen we uit in de Betuwe.

Het beginpunt is bij de parkeerplaats tegenover het station van De Klomp. Net bij de ingang van de parkeerplaats links de Dokter HoolBoomweg in, een onverharde weg met fietspad. Deze helemaal uitlopen tot T-splistings met de Kade. Rechtsaf het spoor over. Verharde weg uitlopen. Bij T-splitsing rechtsaf richting Veenendaal. Bij restaurant het Pakhuis met de bocht mee en het viaduct over de A12 over. Aan de andere zijde kun je langs het taluut naar beneden.
Op verharde weg linksaf. Eerste weg rechts, Zuiderkade (door de plaatselijke jeugd omgedoopt tot Zuiperkade). Na 1,5 km op driesprong rechts, Zuiderkade vervolgen.

De weg maakt een bocht naar links en gaat over in de Maanderdijk. Hier rechtdoor, Bennekommerkade. Vierde weg rechts bij ANWB paddestoel nr. 22345, Kooiweg. Hier pikken we ook het Trekvogelpad op. De onverharde weg met bocht naar links blijven volgen tot deze uitkomt bij een verharde weg. Hier rechtsaf, brug over. Aan andere zijde van brug linksaf fietspad langs Valleikanaal, de Griftdijk. (Langs het kanaal kom je diverse vogelsoorten tegen in de weilanden, zoals grutto's, kieviten, zwanen en reigers, dus neem vooral je verrekijker mee!)
Het pad komt uit bij een verharde weg. Deze oversteken en het fietspad langs het Valleikanaal volgen. (Let op: dit is een smal fietspad waarover de Grebbelinie fietsroute loopt. Het kan er op een zonnige dag druk zijn!)

Het fietspad komt langs zorgcentrum Heimerstein en eindigt op een weg bij een bunker. (Hier bij de Grebbeberg is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog drie dagen moedig strijd geleverd door de Nederlandse troepen tegen een Duitse overmacht.) Hier linksaf. Bij N225 linksaf over het fietspad. Na 50 meter weg oversteken (let op: drukke weg!), Grebbedijk oplopen.
Na 800 meter rechtsaf naar natuurgebied de Blauwe Kamer. Deze is rechts van de weg te zien. De weg komt uit bij het pontje naar Opheusden. Aan de noordzijde van de Rijn is restaurant Pannorama De Blauwe Kamer. Aan de andere zijde is een ouder café, 't Veerhuis. Met het pontje de Rijn oversteken. Aan andere zijde van de rivier linksaf naar de dijk. Hier is het eindpunt van de etappe.Foto's | Grote kaart | Streekinfo


De Klomp - Opheusden